0 Items
Select Page

Duonos kelias

SUTRUMPINTA PROGRAMA

Duonos kepimas ir vaišės
115
  • This feature is included
  • This feature is included
  • This feature is included
  • This feature is included
  • This feature is not included
  • This feature is not included

Table Title

Subtitle goes Here
$50
  • This feature is included
  • This feature is included
  • This feature is included
  • This feature is included
  • This feature is not included
  • This feature is not included
1. Atvykimas
15 - 20 min.

Programos dalyviai, atvykę į Duonos sodybą, yra pasitinkami tautiškai apsirengusio kepėjo. Pakeliui į senąją gryčia gaspadinė arba gaspadorius(tas pats kepėjas) trumpai papasakoja apie čia esantį ūkį. Pasiekus gryčios slenkstį dalyviai pradeda pažintį su duonos kultūra istorijos tekmėje – pirmiausia juos pasitinka akmens amžiaus primityviosios girnos(grūdų trintuvė), rastos vietiniuose laukuose. Kepėjas užduoda keletą mįslių apie lietuvišką buitį, duoną, javus, parodomos kelios skirtingos javų kultūros ir iš jų sumalti miltai. Dalyviai sugūža į pirkią. Parodomos vėlyvesnio laikotarpio girnos.

2. Tešlos paruošimas
30 - 40 min.

Visiems suėjus į virtuvę kepėjas pradeda minkyti duonos tešlą, pasakoja apie naminės duonos gamybą, senają lietuvių buitį, jos kaitą iki šių dienų. Užduoda dar keletą mislių, paprašo dalyvių pasidalinti savo žinomomis mįslėmis ar patarlėmis. Baigus minkyti aprodo ir nupasakoja, kaip veikia duonkepė krosnis (ji užkuriama).

3. Pažintis su sodyba
1 - 1,5 val.

Kol krosnis kūrenasi gaspadorius ar gaspadinė pakviečia visus apžiūrėti senąją sodybą, kuriai greit bus 100 metų. Pristatomas dabartinis ūkis ir naudojama įranga, 20 ir 21 amžiaus technikos sąveika: vėjo jėgainė, saulės kolektoriai ir fotoelektrinė, džiovykla, žemės dirbimo technika, srutų rezervuaras, medžio apipjovimo gateris, vykdomos veiklos ir kt.

4. Duonos kepalo formavimas
15 - 20 min.

Baigiantis kūrentis krosniai visi dalyviai yra pakviečiami atgal į gryčios virtuvę. Ten kiekvieną norintį kepėjas pamokina minkyti ir formuoti būsimą duonos kepalą, kurį dalyvis vėliau veš namo lauktuvėms. Visi kepalai pašaunami į krosnį.

5. Vaišės
1,5 - 2 val.

Kol duona kepa, dalyviai kviečiami užstalėn pasivaišinti vietinės gamybos arbatomis, medumi, vietoje gamintais pluoštinių kanapių produktais, pasimėgauti savo atsivežtu maistu

6. Išimama duona
30 min.

Pasivaišinus visi grįžta prie duonkepio. Išimama duona ir kol ji vėsta (ypatingu būdu) dalyviai susitvarko, pasiruošia kelionei. Galiausiai sudedamos dalyvių lauktuvės ir jie išlydimi to paties kepėjo, kuris juos ir pasitiko.